Wij organiseren en realiseren tijdelijke huisvesting

We bespreken met Co-Founder Arjan van de Watering de voordelen die modulaire bouw voor de (semi)- permanente huisvesting moet hebben. 1 miljoen huizen moeten er de komende jaren bij komen om de woningnood op te lossen. Hoe moeten die 1 miljoen huizen in deze snelheid gebouwd worden? ,,Er is maar één manier om dit aantal woningen te halen”, zegt Arjan van de Watering van MURADO. Modulair bouwen is sneller, slimmer en schoner. Zijn advies: ,,Ga vooral heel hard bouwen. Als we vijf jaar verder zijn, kunnen we kijken of het een tandje minder kan.”

Wat zijn dan die voordelen van semi-permanente huisvesting zoals verplaatsbare woningen of in de fabriek geconditioneerde appartementen? We hebben de 10 voordelen voor je opgesomd.


  • Het systeem is efficiënt en heeft een sterk controle over de kwaliteit van het eindproduct

Bij de modulaire constructie vindt het grootste deel van de fabricage en montage van bouwcomponenten plaats in een gecontroleerde omgeving die is geoptimaliseerd voor fabricage en de processen van ontwerp, fabricage en constructie zijn nauwer geïntegreerd, waardoor efficiëntieverbeteringen worden vastgelegd die niet haalbaar zijn met conventionele methoden, en meer mogelijk is effectieve kwaliteitsborging.

  • Materiaalverspilling wordt tot een minimum beperkt

Modulaire constructie halveert het netto afval in vergelijking met conventionele constructie. De geoptimaliseerde omstandigheden van de productiefaciliteit resulteren in een vermindering van het aantal fouten en onopzettelijke schade. Fabriek gebaseerde modulaire bouwprocessen zijn ook beter in staat om lean-productieprincipes en andere strategieën te implementeren om de voorraad beter te beheersen.

  • Vermindering van het energieverbruik voor de bouw

Het energieverbruik in de bouw kan worden verminderd tijdens de fabricagefase van een modulair project, omdat fabrieken het energieverbruik en de emissies beter kunnen beheersen dan conventionele bouwplaatsen. Modulaire projecten vereisen minder
werknemers ter plaatse, voor een veel kortere periode, dus het energieverbruik ter plaatse voor zaken als transport en huisvesting van werknemers, evenals voor elektrisch gereedschap, fabrieken en verlichting op het terrein zal veel worden verminderd.

  • Vermindering van transport gerelateerde effecten

Een modulaire constructie kan transportemissies en andere transport gerelateerde effecten zoals geluid en luchtvervuiling op de projectlocatie verminderen. Een modulaire constructie kan het totale aantal leveringen op locaties met 90 procent verminderen en de gemiddelde reisafstand van werknemers naar de locatie met 75 procent verminderen.

  • Vermindering van de operationele impact

Fabrieksmatige productie van bouwcomponenten zorgt voor een veel strakkere tolerantie van voegen en naden en ondersteunt verbeteringen in de precisie en kwaliteit van de toepassing van de lucht barrière, het afdichten van doorvoeringen en voegen, de installatie van thermische isolatie, het minimaliseren van thermische bruggen en maakt een grotere mate van testen, inbedrijfstelling en verificatie mogelijk. Dit alles kan mogelijk de operationele kosten met 15 procent tot 20 procent verlagen.

  • Ondersteuning voor toekomstige aanpassingen, hergebruik en recycling

De modulaire constructie zorgt voor een soort “plug and play” - flexibiliteit waardoor gebouwen eenvoudig en betaalbaarder kunnen worden aangepast, aangepast of gedemonteerd tot componenten die kunnen worden hergebruikt of gedeconstrueerd voor recycling.

Modulariteit op systeemniveau kan ertoe bijdragen dat een gebouw flexibeler en aanpasbaarder en dus toekomstbestendiger wordt.

  • Verbeterde, veiligere werkomstandigheden

In vergelijking met conventionele constructie op locatie is modulaire constructie in een externe faciliteit over het algemeen veiliger voor werknemers. Werknemers in een modulaire fabricagefaciliteit worden aan minder risico’s blootgesteld dan werknemers op een conventionele bouwplaats, waar ze over het algemeen buiten moeten werken, in aanwezigheid van zware machines en op hoogte.

  • Vermindering van overlast voor de omliggende gemeenschap

Modulaire projecten hebben over het algemeen een kleinere bouwvoetafdruk dan conventionele projecten en vereisen over het algemeen minder ruimte rond het project voor werknemers, vrachtverkeer en materiaalopslag. Het on-site gedeelte van het proces duurt ook veel korter, waardoor er minder overlast is voor de buurgemeenschap in de vorm van geluids- en luchtverontreiniging.

  • Bijdrage aan het oplossen van het betaalbare woningtekort

Een modulaire bouwaanpak kan een meergezinswoningproject in de helft van de tijd voltooien die nodig is met conventionele bouw, terwijl de harde kosten worden verlaagd. Dit kan leiden tot een aanzienlijke toename van het aantal huizen dat wordt gebouwd, wat zou moeten werken om het probleem van de voortdurend stijgende huren in steden met woningtekorten onder controle te krijgen.

  • Aanzienlijke besparingen op bouwkosten

De belangrijkste financiële voordelen van modulair bouwen zijn afgeleid van de verhoogde bouwsnelheid. Modulaire projecten rapporteren gewoonlijk een reductie van 25 procent -30 procent in de tijd die nodig is om een modulair gebouw te bouwen en in gebruik te nemen.