Dé autoriteit van snel & betaalbare huisvesting

Het is een trend die al jaren gaande is: Nederland wordt steeds drukker en de ruimte wordt met de dag schaarser. Al jaren is de Nederlandse overheid op zoek naar mogelijkheden om deze trend de kop in te drukken. Daarbij komt ook dat nieuwbouwkoopwoningen in het derde kwartaal van vorig jaar 17 procent duurder waren dan een jaar eerder. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster.

MURADO heeft zich verdiept in de mogelijkheden wat resulteert in een permanente containerwoning als onroerend goed.

De basis bestaat uit vier 40 ft HC zeecontainers, die meerdere jaren gebruikt zijn voor de transport. Tussen de zeecontainers is er een houtconstructie geplaatst. Voor de fundering is er gekozen voor een betonvloer IHW. De modulariteit en duurzaamheid van de container worden benut, zonder zich te verontschuldigen voor wat ze zijn.

Daarnaast heeft de woning een netto vloeroppervlak van ca. 180 m2 en is die ‘op maat’ gemaakt in samenspraak met de opdrachtgever. De woning wekt grotendeels haar eigen energie op door middel van een combi-warmtepomp voor elektra en een tapwatersysteem voor warm water. Daarentegen zijn er ook een zestal PV panelen op het dak gelegd. De woning is gasloos, maar wel aangesloten op het riool. Er is tenslotte een hwa tank geplaatst, die zorg voor het (her) gebruiken van regenwater. Dit zorgt onder andere voor minder drinkwaterverbruik en het beregenen van de tuin.

Zo zijn er houtskeletbouw gevels met jutte isolatie met een dampopen folie toegepast en een houten dakplaat met vlasisolatie. De dakranden zijn uitgevoerd met een aluminium daktrim en liggen gelijk vlak met de PV panelen. De gevels bestaan uit een kunststof gevelplaat.