Wij organiseren en realiseren tijdelijke huisvesting

VLAARDINGEN - Wethouder Bart Bikkers heeft 9 juni 2022 de eerste van 318 flexwoningen geplaatst in District U, het voormalige Unileverterrein in Vlaardingen. De woningen zijn voornamelijk bestemd zijn voor studenten, jongeren en spoedzoekers, die binding hebben met Vlaardingen. De woningen leveren een belangrijke bijdrage aan het oplossen van de woningnood in de regio. Murado en KOERS gaan in de komende maanden deze woningen plaatsen en transformeren op het terrein en mogen daar maximaal tien jaar staan. Binnenkort start ook de verhuur van de woningen.

,,We zijn als organisatie blij dat we dit mooie project nu kunnen gaan uitvoeren. Het is ook erg fijn om hiermee een bijdrage te kunnen leveren voor het oplossen van de woningnood in Vlaardingen'', vertelt mede-eigenaar Arjan van de Watering van Murado.

Het project genaamd ‘Fairland Studios’ bestaat uit 318 flexwoningen van ca. 27 m2. Ze hebben een eigen keuken, badkamer en balkon en worden volledig gemeubileerd en gestoffeerd opgeleverd aan de bewoners. Om het woongebied compleet te maken worden er voorzieningen gerealiseerd zoals een
gemeenschappelijke was- en recreatieruimte en een gezellige buitenruimte.

De woningen moeten in september worden opgeleverd. Gapph Vastgoedbeheer zal de verhuur aan toekomstige bewoners verzorgen maar neemt ook het beheer op zich. Daarnaast zet Gapph zich in voor een prettige leefomgeving voor nieuwe en bestaande bewoners van de buurt. Dit werk doen wij in opdracht van Leyten, INSPIRE Real Estate en Van Adrighem.

Uitgevoerde werkzaamheden

Het totaal renoveren van de 318 bestaande flexwoningen (brandveilig maken van de containers, behandeling tegen corrosie, waar nodig vervangen van hang- en sluitwerk, waar nodig vervangen van keukens en/of renoveren bestaande keukenunit, uitvoeren schilderwerk, vervangen bestaande verwarmings-/warmwaterinstallatie). Daarnaast werd de gehele infrastructuur rondom het project verzorgd, inclusief grond-, fundatie-, straat- en leidingwerken. Werden E- en W installaties gerealiseerd. En werden de 318 woonheden verdeeld over twee woonblokken en vijf bouwlagen geplaatst.

Uitdagingen

Belangrijkste uitdagingen bij dit project waren de krappe planning en de staat van de te gebruiken flexwoningen. Deze moesten op tal van onderdelen (zie boven) worden gerenoveerd, brandveilig gemaakt, et cetera. Daarnaast hebben we transitie gemaakt van gas naar full-electric, met een compleet nieuwe dakopbouw met zonnepanelen.

Veiligheidsrisico’s

Hijswerk van de te stapelen containerwoningen, het grote aantal bij de realisatie betrokken partijen, de communicatie. Plus de vroegtijdige ingebruikname van 1 blok door bewoners.